About Me

Monday 24 October 2011

ikan masak jeruk / cuka

Anggaran kuah satu liter air
bahan
ikan kembung 5-6 ekor digoreng
1/2  sudu teh serbuk rempah ketumbar
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 sudu biji sawi
2 bayang serai dipotong nipis
1 inci sebesar ibu jari halia dipotong panjang
1/2 inci kunyit hidup dipotong nipis bulat
3 biji bawang merah dipotong biasa ditumis
4 ulas bawang putih dipotong biasa ditumis
1 biji bawang besar dibelah empat
4 biji bawang merah dan 4 ulas bawang putih dikupas dan masukkan je dalam kuah  bersama dengan lada hijau 3 biji serta lada melaka yg besar 4 biji..
gula,cuka ,garam , ajinomoto secukup rasa.

cara-cara

-panaskan 3 atau 4 sudu minyak, tumiskan bahan yang telah dipotong bersama dengan serbuk jintan2 tadi sehingga berbau wangi. Masukkan air 1 liter. kemudian masukkan semua bawang yang tidak dipotong dan tidak ditumis bersama lada. masukkan biji sawi,cuka,dan bahan2 perasa .akhirnya masukkan ikan yang telah digoreng ,biarkan mendidih serta hidangkan..

kelebihan masakan ini

boleh bertahan selama 1-2-,3  hari
semakin masam semakin tahan lama.........alamak hipotesis ppula..hehe
kalau tada serbuk kayu manis bleh juga guna yang batang


selamat mencuba anak2 ummi.....dr abah...

No comments:

Post a Comment